SANTORINI 2018

October 2, 2018 Written by Jiri Cajthaml - No Comments

Je tomu přesně rok co jsem tu sdílel post o mé dovolené na Santorini v září loňského roku. Jak Vás jednou Santorini pohltí, už Vás nepustí zpět. A to se také přesně stalo. Genius loci je tak silný, že jsem se tu letos vydal znovu. Chtěl jsem vidět to, co jsem nestihl vidět a zároveň vidět opět to, co mi vloni doslova vzalo dech. Ten kolosální výhled na kalderu se západem slunce, neopakovatelnou atmosféru místa, které je tolik nabité energií.

Letos to bylo jiné v tom, že jsem vše pojal poněkud volněji a to i přesto, že jsem zde byl pouze týden. Rozdíl byl rovněž také v množství turistů a počasí. Musím říct, že přelom července a srpna je co se týče návštěvnosti nejkritičtější a bohužel na celém pobytu to bylo dost znát. Současně v tomto období je dle očekávání i nejvyšší teplota vzduchu. Zejména pokud neustále chodíte do schodů a prudkých stoupání ve vesničkách jako Oia, Fira nebo Imerovigli, kde se teplota v uličkách pohybuje okolo 40 stupňů i více. Na druhou stranu teplota moře byla opravdu skvělá, řádově tipuji minimálně o 3 stupně více než vloni v září. S velkým horkem je spojený ještě jeden neduh, který bohužel tomuto místu ubírá na kráse a atmosféře, a to všudypřítomný opar nejen nad kalderou, ale celým Egejským mořem. To je i hodně znát na fotografiích.  Když bych neměl srovnání, tak by mi to možná nepřišlo, ale v září je vzduch mnohem čistější a vlhkost vzduchu je podstatně nižší. Bez problému vidíte v dálce další ostrovy kikládského souostroví.

Nic to ale nemění na tom, že jsem viděl spoustu dalších míst, kam jsem vloni nezavítal – např. Ancient Thira, Akrotiri, Profitis Ilias.

Každopádně jedno vím jistě. Opět se tu vrátím a tentokrát do Pyrgosu. To městečko je naprosto úžasné. Zažijete tu přesně to, co nikde jinde … naprostý klid, fascinující kikládskou architekturu a skoro žádné turisty. A můžu Vám říct, že tento fakt dává celému místu zcela nový rozměr. Ten poklid a prázdné uličky Pyrgosu dělají dovolenou na Santorini přesně tím, po čem všichni touží, ale vlastně nikdy nezažijí, pokud do Pyrgosu nezavítají.

ENJOY!

Další fotky najdete na mém INSTAGRAMU