LEGENDA A MÝTUS JMÉNEM AIR MAX

February 4, 2018 Written by Jiri Cajthaml - No Comments

Málokterému výrobci tenisek se podaří dosáhnout tak gigantického úspěchu s vyvinutou technologií, jako značce Nike. Technologie Air Max byla poprvé představena a současně použita v roce 1987 u dnes již legendárních Nike Air Max 1. Předně je třeba dodat, že ono kouzelné “Air Max” je označení technologie, nikoliv modelu. Technologie označující tzv.  viditelnou vzduchovou bublinu (zpočátku pouze na patě) v podrážce tenisek sloužící k tlumení rázů a měkkému došlapu. Když Tinker Hatfield tuto technologii poprvé odhalil, tzn. že bublina byla viditelná, byl za tento počin z Nike málem vyhozen. Tehdá zřejmě nikdo ještě netušil, jak malý krok pro člověka a obrovský krok pro lidstvo v Nike udělal. Nutno dodat, že úspěch netkví pouze v technologii, ale v kompletním designu všech modelů tenisek s technologií Air Max, které v drtivé většině navrhoval právě Tinker Hatfield. Koneckonců Nike Air Max 90 jsou nejprodávanějšími airmaxy v dějinách, a to se vyrábí již 28 let!

LEGENDA:

Genialita spočívá v podstatě v jednoduché věci. Nike dokázalo dokonalým marketingem a produktem současně udělat legendu ze svých retro modelů tenisek. Každý rok oprašují a reinkarnují tenisky, které se přestaly vyrábět třeba před 20ti lety. Vše to začalo u AM90 a AM1, svoji měrou také přispěly AM Light z roku 1989, AM Skyline a AM Command, AM BW, AM 180. Každý rok vycházelo x nových modelů.

V loňském roce se opět vrátily AM 95 a AM97. Velkou oblibu si opět získali AM Plus Tn. Současně před pár lety přišly AM Zero, což byl původně prototyp úplně prvních Airmaxů v histrorii, nicméně v roce 1987 dostaly červenou a do hromadné výroby tehdá nešly. Skvěle se také povedly Air Max LD-Zero.

Na a na co se těšit letos? Aktuálně vyšly AM 98 a vychízejí AM 93. Rovněž bude velká vlna nových colourways AM Plus Tn. Za zmínku taktéž stojí aktuálně vydaní Vapormax Plus Tn – viz modré na fotkách.

MÝTUS:

Lidé nerozlišují… 70% populace za Air Maxy označují model 90, který tu má opravdu snad každý. NE a ještě jednou NE! Air Max je technologie a NIKOLIV model. Modelů s technologií Air Max jsou stovky !!!

Kupujte si jakékoliv modely kromě 90tek. Věřte, čeho je moc, toho je příliž.

Air Maxy jsou nejpohodlnější tenisky?! …. NÉÉÉ NEJSOU! … Tohle je snad největší blbost a nesmysl, co jsem slyšel. Technologie vzduchové bubliny je již dáááávno překonaná. Jako ukázkový příklad můžu uvést technologii BOOST od Adidasu nebo GEL od Asicsu. Tyhle tenisky jsou úplně někde jinde. Zkuste a uvidíte sami.

SHRNUTÍ:

Přestože Airmaxy nejsou nejpohodlnější tenisky ani technologicky nejvyspělejší. Díky svému designu, marketinku a historii se staly naprostým módním kultem a trhákem, který snad překonal i slavný Chanel No.5. Prostě za ně klidne i těch 5 tisíc uvalíte …. Pokud máte alespoň trošku rádi styl a módu, neměli by Vám chybět minimálně jedny v botníku. Přirovnal bych to k legendě jménem Rolling Stones. Každý, kdo se zajímá o hudbu, nebo jí produkuje atd. by měl povinně stouny vidět na živo! Ať už je poslouchá či nikoliv.