ARABIAN OUD

July 20, 2015 Written by Jiri Cajthaml - 1 Comment

Kalemat 7

Dnešní post bude trochu z jiného soudku, ale za to patřičně osvěžující. Často se mne lidé ptají, co používám za parfém, že takovou vůni vůbec neznají. Když prozradím o jaký parfém se jedná, vetšinou to nikomu moc neřekne.

Od mých zatím posledních návštěv Dubaje v roce 2011 a 2012 jsem naprosto propadl kouzlu arabských parfémů. Pokud jsou arabové v něčem mistři, tak právě ve výrobě parfémů. Je to něco zcela jiného než na co jsme zvyklí tady v evropě. První  a základní rozdíl je v prodejní politice. V případě arabských výrobců to funguje podobně jako např. u prodeje aut, to znamená jeden výrobce = jeden showroom. Pafémy mají pro arabskou kulturu mimořádný význam a tomu odpovídá i vzhled prodejen. Kdo neměl možnost někdy do nějaké země v perském zálivu zavítat, přirovnal bych jí k prodejnám Alo Diamonds v Praze. Další podstatný rozdíl je ve složení a v koncentraci vonné esence. Nečekejté žádné předražené toaletní vody, ty tady prakticky neexistují. Když se řekne arabský parfém, tak to znamená poctivý parfémový olej, čili koncentrace 20-30% oleje. Nejčastěji v množstvi 5-15 ml, který se nanáší tyčinkou. Trvanlivost bez problému 2 – 3 dny. Složení čistě přírodní, žádné chemikálie, žádný alkohol. Jako druhá možnost býva EdP v koncentraci 12 – 15%.

Kapitola sama pro sebe jsou tzv. oudové vůně. Oud neboli také Agarwood je termín pro vonnou esenci získávanou ze vzácného stromu aquilárie. Jedná se o nejdražší a také nejkvalitnější složku parfémů vůbec. Cena 1 litru indického Oudu je cca 1,5x vyšší než cena 1 kg zlata.

Rád bych Vám představil 3 vybrané kousky ze své sbírky. Prvním z nich je EdP Kalemat od Saúdského výrobce Arabian Oud. Získal ocenění FIFI Arabia za rok 2010 jako nejlepší vůně. Tato značka je v perském zálivu nejoblíbenější a patří k jedné z nejkvalitnějších. Vůně je sladká, převláda kadidlo, skořice, ambra, kardamon a lehce vanilka a vzácné dřeviny.

Druhý je taktéž původem ze Saúdské arábie, ale od výrobce Mishal Muzzafar Itarji a nese název Oud Siufi. Jedná se o čistě oudovou vůni v překrásném ručně kovaném flakonu. Jeho vůně je opravdu jedninečná, používám ho pouze na vyjímečné události a rozhodně není na denní nošení. Exkluzivitě odpovídá i cena.

Třetí je od výrobce Al Haramain, který je přímo ze Spojených arabských emirátů a nese název Noora. Jedná se o 12 ml parfémového unisexového oleje. Je mimořádně silný, převládají květinové a ovocné tóny.

V ČR je několik e-shopů, které se zabývají individuálním prodejem těchto parfémů a je možno si za pár korun objednat vzorky, tak že mohu všem vřele doporučit.

Kalemat 3

Kalemat 2

Kalemat 4

Kalemat 5

Kalemat 1