DUBAI #3

October 5, 2015 Written by Jiri Cajthaml - No Comments

Dubai 2015 192

Dnes naposledy zavítáme do Dubaje, potažmo i dalších emirátů. Na mém Youtube kanále najdete nespočet videí, jak z letošní, tak i z předchozích návštěv Dubaje, takže doporučuji shlédnout, stojí za to!

Rub Al Khali, neboli “pusté místo”. Největší souvislá písečná poušť světa, zabírající drtivou většinu územi Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Přesto, že jsem byl v Dubaji již po třetí, poušt jsem v předchozích letech bohužel nikdy nestihnul, až letos. Zážitek to byl fantastický. Jízda po dunách v Toyotě Land Cruiser, písečná bouře a úchvatný západ slunce.

obrázek 11

obrázek 10

obrázek 8

obrázek 9

obrázek 7

Dubaj je známá všemi možnými prvenstvími a také tím, že už víceméně trumfuje sama sebe. Často se ovšem nezmiňují místní pláže, které jsou jedny z nejhezčích, co na světě můžete spatřit. Je to až neuvěřitelné, že za zády pak máte třímilionovou metropoli.

Vždy jsem využíval plážových parků, žejména z důvodů pronájmu lehátek a slunečníku, což je v letních měsících naprostá nezbytnost, pokud setrvat na pláži dýl, jak půl hodiny. V předchozích letech jsem navštěvoval Jumeirah beach park, ale ten je teď po dobu tří let zavřený z důvodů výstavby poslední fáze Dubajského kanálu, který propojí Perský záliv s Dubai Creek.

Letos tedy vyšla karta na Al Mamzar beach park, který se nachází na samém okraji Dubaje a pomyslné hranici s emirátem Sharjah. Je to opravdu překrásný park. Můžete si sem zajít ugrilovat, jen tak projít, zasportovat nebo užívat nádherných pláží a auzorově čistého moře.

obrázek 12

obrázek 17

obrázek 16

obrázek 15

obrázek 20

Ani letos jsem nevynechal starou část Deira, kde se nachází třadiční Souk, čili třžiště se zlatem, kořením, nebo látkama. Je to fantastický kolorit indických a pakistánských obchodníků, kteří nabížejí vše možné i nemožné a úžasný protiklad k supermoderní Dubaji, jak jí znáte z různých zpráv a dokumentárních pořadů. Moc jsem tu letos nefotil, jelikož mám velkou sbírku fotek z let předchozích. Podělím se alespoň s fotografíí největšího zlatého prstenu na světě, který je zapsán i v Guinessově knize rekordů.

obrázek 13

Nakonec zavítáme do Dubai mallu, projdem Souk al bahar, dubajské fontány a večerní Burj Khalifu. Všechny vyjmenované atrakce a technické zázraky se nachází v části zvané Downtown Dubai, jenž troří jeden developerský celek postavený společností Emaar. Rozepisovat se nějak do hloubky nemá smysl, jelikož se jedná o notoricky známá místa a každý, koho budou zajímat podrobnosti se mne mohou zeptat v komentáři. Rád zodpovím jakékoliv dotazy nebo můžete použít strýčka google.

Dubai 2015 017

obrázek 1

Dubai 2015 028

Dubai 2015 032

obrázek 3

obrázek 2

obrázek 4

obrázek 6

obrázek 5


تحية من الإمارات العربية المتحدة. دبي كان من المدهش تماما. آمل أن نراكم قريبا مرة أخرى. فقط آخر شيء لي مثل الإماراتي فخور

emirati

obrázek 14